Zoete Bataten (vanaf december 2024 weer leverbaar)
De laatste jaren worden er in Nederland steeds meer zoete bataten gekweekt. Wij bieden een tiental van de beste varianten aan die in de afgelopen jaren zijn getest en goed bevonden door collega's in Vlaanderen. Van oorsprong is de zoete bataat een subtropische plant. Het is echter ook in Nederland mogelijk om meer dan 2 kilo zoete bataten per plant te oogsten!
Het kweken van zoete bataten gaat heel anders dan bijvoorbeeld aardappelen. Van een bataat kun je stekjes kweken die je later in een kas of buiten uitplant. Een bataat wordt in vochtige potgrond gelegd of rechtop geplant. Vervolgens moet de temperatuur naar rond de 25 graden. 's Nachts mag de temperatuur wat dalen maar niet onder de 15 graden. Het is goed mogelijk om stekjes te kweken in een zgn. propagatorkasje in de vensterbank, het liefst eentje met een verwarmingsmatje. Je kunt ook een bataat scheef doorsnijden, beide helften een paar uur laten indrogen en vervolgens de helften met de schuine kant in water hangen. In alle gevallen duurt het 2-4 weken voordat de bataat gaat wortelen en scheutjes gaat vormen. Die scheutjes kunnen van de bataat worden afgebroken als ze zo'n 10 cm groot zijn. Deze stekjes kunnen vervolgens in potjes worden geplant. De plantjes kunnen niet goed tegen kou. Vandaar dat ze in de vollegrond pas vanaf begin juni kunnen worden uitgeplant. In de kas kan het eerder. Let hierbij op de nachttemperatuur. Die moet liefst boven de 10 graden zijn.
In de zomer groeit de plant met lange uitlopers die wel 3-4 meter lang kunnen worden. Ze klimmen niet, in tegenstelling tot hun Nederlandse familielid de haagwinde. De uitlopers kunnen eenvoudig worden op hun bed terug gelegd worden. In het najaar kunnen de bataten worden geoogst. Let hierbij weer goed op de temperatuur: onder de 10 graden gaan de knollen rotten. Het is dus zaak om ze te oogsten voordat de bodemtemperatuur onder de 10 graden komt. In de herfst maakt de luchttemperatuur niet zoveel meer uit. Stel de oogst zo lang mogelijk uit want de groei van de knollen gaat door tot de oogst. De laatste jaren kan er steeds later worden geoogst omdat de nachtvorsten in het najaar duidelijk afnemen. In 2023 kon worden gewacht met de oogst tot eind oktober!
Laat de knollen na de oogst goed drogen en bewaar ze boven de 10 graden. Een graad of 12-15 is ideaal. Dan kunnen ze zeker een half jaar worden bewaard.